Zanimiva dejstva o rokometu, ki jih morda ne poznate - #simplyfans by Gorenje

Preview news

Wednesday, 26th September 2018

Zanimiva dejstva o rokometu, ki jih morda ne poznate

Zanimiva dejstva o rokometu, ki jih morda ne poznate

Morebiti smo res vsi ljubitelji rokometa ter vemo vse o naših najljubših ekipah in najbolj priljubljenih igralcih, ampak ali res vemo vse o tem zanimivem športu?

Naslednja dejstva iz sveta rokometa vas bodo najverjetneje presenetila. In še preden začnemo: ali bi kdaj pomislili na to, da so špartanska princesa, Aleksander Veliki in rokomet povezani? Najverjetneje ne.

 

TEMA ZA RAZPRAVO: IZVOR ROKOMETA

ŠPARTANSKA PRINCESA ANAGALA IN ALEKSANDER VELIKI

Nekateri trdijo, da je rokomet star vsaj 3000 let, saj so igro poznali že stari Grki.

Dokaze za to je mogoče najti v junaškem epu Odiseji, v katerem veliki pesnik Homer opiše, kako je špartanska princesa Anagala to igro izumila, zasluge za to, da se je igra razširila v grške kolonije v Italiji, od tam naprej pa še v Španijo, Francijo in druge dežele rimskega imperija, pa pripisujejo Aleksandru Velikemu, kralju antičnega kraljestva Makedonija.

Ampak to je bilo pred davnimi časi, zato si raje oglejmo zgodovino sodobnega rokometa.

Skupinski rokomet naj bi izviral iz treh iger z žogo. Ali vas zanima katerih? Pa si poglejmo:

HAZENA

V Kraljevini Češki se je v 1890-ih razvila igra z žogo hazena. Na začetku 20. stoletja sta učitelja Vaclav Karas in Anton Krištof v praških šolah redno učila igro, podobno rokometu. Vaclav Karas je leta 1905 tudi objavil pravila igre v bernskem tehničnem glasilu.

HAANDBOLD

V približno istem obdobju se je nova igra z žogo rodila tudi na Danskem. Šolski zdravnik na eni od šol je ravnatelju svetoval, naj zaradi mnogih poškodb prepove nogomet. Učenci niso smeli brcati žoge, ampak ker so imeli tako radi nogomet, so ga začeli igrati z rokami. Šolski učitelj Holger Nilson, ki je bil tudi izjemen športnik in je osvojil olimpijsko medaljo, je dobil idejo, da bi to igro izpopolnil v nov šport. In tako je nastal haandbold.

TORBALL

Leta 1915 je učitelj telesne vzgoje Bachmann Hermann ustvaril novo igro, ki se je igrala z rokami. Reklo se ji je torball. In bila je igra za ženske. Igrale so jo predvsem ženske, njene značilnosti in pravila pa so bile primerne za telesno usposabljanje žensk.
Carl Schelenz, učiteljica na visoki šoli za telesno vzgojo v Berlinu, je leta 1919 prilagodila igro torball tako, da je bila primerna tudi za moške.

Prelomnica v razvoju igre pa se je zgodila, ko so bila sprejeta pravila za rokomet na »velikem igrišču«. Prva uradna mednarodna tekma za moške je bila odigrana leta 1925 v mestu Halle v Nemčiji, prva uradna ženska tekma pa leta 1930 v Pragi.

SODOBNI ROKOMET

Rokomet, kot ga poznamo danes, torej dvoranski šport, je bil prvič predstavljen na olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu. Tekmovalo je 16 moških ekip, Jugoslavija pa je domov odnesla prvo olimpijsko zlato medaljo.

Ker je težko reči, katera igra je dejanski predhodnik sodobnega rokometa, se lahko strinjamo, da so osnove prispevale vse naštete igre in da smo kot navdušenci nad rokometom ponosni na to, da je bil njegov ljubitelj tudi nekdo tako velik, kot je Aleksander Veliki.