Četvrtak, 7. mart 2019

Serijal “Život sportista”: nezdravi obroci 1/2

Serijal “Život sportista”: nezdravi obroci 1/2

Za svakog profesionalnog sportistu fundamentalni dio fizičkog treninga je unošenje pravih namirnica i hrane kako bi ispunili svoje tijelo potrebnom energijom. Educirani profesionalni sportaši znaju da bez obzira koliko napora ulože u teretanama, ukoliko se ne hrane zdravo, jednostavno neće postići fizičke i zdrave rezultate kakve žele.

Međutim, i oni su samo ljudska bića, poput nas, koja s vremena na vrijeme, dopuste sebi neke komforne užitke u hrani… takozvani – nezdravi obroci. Koncept nezdravih obroka je jednostavan: jesti čisto i zdravo duži dio sedmice, biti aktivan i onda se nagraditi nekim obrokom koji nije dio striktnog režima ishrane.

To je prilika da se pojede nešto slatko, kremasto, prženo ili nešto što ne bi trebalo da sadrži zdravi način ishrane.

 

Osnovana ideja, koje se morate pridržavati, kao profesionalni sportista:

  • Jedite čiste i zdrave obroke tokom 90% vremena a tek onda uživajte u svom omiljenom jelu u preostalih 10% vremena.
  • Ne zaboravite da to treba da bude samo nezdravi obrok, a ne nezdravi dan ili sedmica!
  • Uživajte u svom omiljenom jelu, poput tjestenine ili pice, ali nemojte jesti previše. Trebate i dalje da osluškujete svoje tijelo i znati kada trebate stati. Ne postoji potreba da se prejedate i da vam bude muka poslije prekomijernog obroka.

 

Iako smo sigurni da naši ambasadori, posebno Nikola Karabatić i Vid Kavtičnik koji su još aktivni sportisti, jedu zdravu hranu i vode računa o ishrani, pitali smo ih o njihovim nezdravim obrocima – da li oni to rade, kada i kako…

 

NIKOLA KARABATIĆ, RUKOMETAŠ PARIS SAINT-GERMAIN-a

“Nastojim da jedem zdravu hranu većinu svog vremena, ali nisam izuzetak kada se radi i o nezdravim obrocima. Najčešći slobodan dan kada uživam u takvom obroku je nedjelja – ukoliko sam utakmicu imao dan ranije, uživam u nedjeljnom branču (brunch).

Ostali nezdravi obroci koje upražnjavam su pica i burgeri.“

VID KAVTIČNIK, RUKOMETAŠ MONTPELLIER-a  

“Mi, kao porodica, nastojimo da se pridržavamo zdrave ishrane. Ukoliko se ipak odlučimo za neki nezdravi obrok onda je to kući pripremljena pica koju spremamo zajedno sa našom djecom. Jednom u dva mjeseca možda posjetim i McDonald’s ali kao što sam i rekao, nastojim izbjegavati brzu hranu.”

IVANO BALIĆ, BIVŠI RUKOMETAŠ

“Svi sportisiti imaju po neki nezdravi obrok s vremena na vrijeme, a moj omiljeni je pica. Obično picu jedem dva do tri puta mjesečno.”