Srijeda, 20. februar 2019

Intervju sa Nikolom Karabatićem: Otac je moj idol

Intervju sa Nikolom Karabatićem: Otac je moj idol

P: Nikola, čini se da si imao poseban odnos sa svojim ocem. Ako pogledaš unatrag, kako je on uticao na tebe da postaneš jedan od najboljih rukometaša u svijetu? Da li je to što je i on sam bio rukometaš bilo dovoljno da kreneš istim putem?

Kao prvo, činjenica da je moj otac bio igrač koji je nastupao za reprezentaciju bivše Jugoslavije i učestvovao na Olimpijskim igrama u Moskvi, mi je dalo jako puno motiva da se ugledam na njega. Želio sam da bude ponosan na mene kao rukometaša. Također, moj otac je bio i nastavnik sporta u školi i moj rukometni trener u klubu kada sam imao 15 godina, tako da mi je pomogao na brojne načine.

Pomagao mi je tokom mojih treninga, uvijek pokušavajući da pronađe nove vježbe, uvijek mi je pružao podršku i postavljao mi je izazove jer sam uvijek tražio nešto više. Potom kada sam započeo svoju profesionalnu karijeru sa 18 godina, bio je moj prvi navijač, moj agent i moj privatni trener, uvijek mi je davao najbolje savjete, uvijek je pravio planove, pripremao moje utakmice i analizirao nastupe.

Zbog toga, sam imao izuzetnu prednost u svom životu što sam imao svoju porodicu i svog oca uz sebe. 

P: Po onome što je poznato, tvoj otac je bio jako involviran u procese da ti postaneš uspješan rukometaš. Da li bi rekao da je važno da mladi talenti imaju roditelje koji su u značajnoj mjeri uključeni u njihove treninge? Ili trebaju da taj posao ostave trenerima? Koji oblik podrške roditelja je po tvom mišljenju najkorisniji?

Zaista mislim da je za djecu koja su uključena u sport i imaju želju da postavnu vrhunski sportisti, veoma važno da imaju nekoga uz sebe ko im pomaže i ko im daje dobre savjete. 

Još je važnije da nemate nekoga ko će vam davati pogrešne savjete. Vidio sam mnoge mlade igrače i djecu u različitim sportovima kojima su roditelji govorili pogrešne stvari ili članove porodice jer su imali pogrešne motive. Na kraju, za roditelje mislim da je najvažnije da pružaju podršku, što je već velika stvar za svako dijete. 

Također, važno je da pronađete nekoga (to može biti trener, član porodice, prijatelj, ili neko u klubu…) ko vam može dati dobre savjete za vaše dijete ukoliko to sami ne znate. 

P: Koje su bile najvažnije lekcije i vrijednosti, kojima te tvoj otac Branko naučio i koje bi ti prenio na svoju djecu kada odrastu?

Ključna vrijednost kojoj me je moj otac naučio je da imam poštovanje prema svima i da bez napornog rada ne možete ostvariti ništa od uspjeha. To je ono što ja nastojim prenijeti svojoj djeci. 

P: Tvoj otac nedostaje mnogima, ali najviše tvojoj porodici. Nažalost on nije imao priliku da upozna svoje unuke. Kakav bi djed Branko bio? Da li bi bio neko ko voli, ali je strog i pravedan ili bi bio partner u njihovim manjim “nestašlucima”?

Moj otac mi nedostaje svaki dan, kao i mojoj cijeloj porodici. Zaista mi je žao što nije upoznao svoje unuke. Znam da je bio najbolji otac, od kojeg sam tako puno naučio i još uvijek učim. Mislim da moja djeca preko mene, znaju kakav je bio njihov deda. 

P: Ovo je jako direktno i lično pitnje Nikola, za sami kraj, ali da li bi podijelio sa nama u kojim trenutcima ti najviše nedostaje tvoj otac?

Tokom mojih snova on je uvijek sa nama, ali onda se probudim. 

Hvala Nikola za ovaj razgovor!